19/20/5 Διαδικτυακό διήμερο συνέδριο: Η αμερικανική πολιτική σκηνή και οι διατλαντικές σχέσεις μετά τις εκλογές του 2020

  • Posted on: 13 May 2021

Διαδικτυακό διήμερο συνέδριο
19-20 Μαΐου 2021

Η αμερικανική πολιτική σκηνή και οι διατλαντικές σχέσεις μετά τις εκλογές του 2020

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) σε συνεργασία με το  Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα (The University of Alabama) διοργανώνουν διήμερο συνέδριο με θέμα την πολιτική σκηνή στις Η.Π.Α και τις ευρωατλαντικές σχέσεις μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2020. Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά το διήμερο 19-20 Μαΐου 2021 (μεταξύ 18.00-21.00).  

Στόχος του συνεδρίου είναι να εξετάσει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που επέφεραν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 στις ΗΠΑ, καθώς και τη νέα σχέση που φαίνεται να διαμορφώνεται τόσο στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη όσο και, ειδικότερα, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Οι εισηγητές, πανεπιστημιακοί και διπλωμάτες από τις δύο χώρες, θα αναλύσουν τα μεγάλα πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα που αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τα φυλετικά ζητήματα, έως την λειτουργία των θεσμών στη χώρα.

Μολονότι η εξωτερική πολιτική δεν αποτέλεσε κεντρικό διακύβευμα των εκλογών στις Η.Π.Α, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα για την Ελλάδα, η επικράτηση του Joe Biden αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο καθώς ήδη επηρεάζει και επαναπροσδιορίζει τις διατλαντικές σχέσεις.

Οι εισηγήσεις θα εξετάσουν κατά πόσο η διοίκηση Biden επιδιώκει ευρείες συναινέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, από την κλιματική αλλαγή και τον μελλοντικό ρόλο του ΝΑΤΟ έως τη συνεργασία μεταξύ των κρατών του δυτικού κόσμου και τους νέους εμπορικούς συσχετισμούς που αναδύονται.

Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική και διεξάγεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom ως  zoom webinar.  Είναι ανοικτό σε όσους/ες ενδιαφέρονται. Η παρακολούθηση γίνεται με εγγραφή (registration) στο παρακάτω σύνδεσμο:

https://authgr.zoom.us/webinar/register/WN_t4P8w2NISVqtGIJo42WSog

Παράλληλα θα υπάρχει ζωντανή αναμετάδοσή του στο You Tube καθώς και στη διαδικτυακή σελίδα του σχετικού event στο Facebook. Ο σχετικός σύνδεσμος είναι διαθέσιμος στο site του συνεδρίου (http://uselections2020.polsci.auth.gr ) .

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του συνεδρίου που βρίσκεται αναρτημένο και στην παραπάνω ιστοσελίδα.

 

 

Κατηγορία: 
Εκδηλώσεις-Συνέδρια